maandag 3 december 2012

Fototerreur
“Wie schrijft die blijft” is een gezegde wat je niet veel meer hoort. Ik weet ook niet precies waar het vandaan komt (en nee ik ga het niet opzoeken op internet) maar ik vermoed dat het slaat op het feit dat het geschreven woord langer blijft leven dan jezelf. Voor velen een nadenkertje voor wat ze twitteren en op facebook plaatsen. De laatste jaren valt me een nieuw fenomeen op namelijk de fotografie. Een uitnodiging van vrienden, kennissen of familie om wat vakantiefoto’s te bekijken kan al gauw uitlopen op een paar uur “laptoppen “ of tegenwoordig “tabletteren” (ik weet niet of “tabletteren” al in de dikke van Dale staat maar aangezien ik uit dezelfde geboorteplaats kom als deze neerlandicus mag ik wel eens een woord verzinnen), er blijft na zo’n bijeenkomst geen vakantiegeheim meer over.
Alles maar dan ook alles wordt gefotografeerd en zelfs de fotograaf word door zijn gefotografeerde gefotografeerd, als hij of zij aan het fotograferen is. Tegen de tijd dat je naar huis gaat weet je alles van het betreffende vakantieland en je hoeft alleen voor de geur nog te gaan. Het is natuurlijk verleidelijk met de apparatuur van tegenwoordig je bent niet meer gebonden aan fotorolletjes van 12 of 24 zoals in de vorige eeuw. Een ieder heeft wel een mobiele telefoon of een camera die kan bellen en nog gekker gelijk foto’s kan versturen naar je computer en ga zo maar door.

Ikzelf was nooit zo kien om gefotografeerd te worden…
( esthetische redenen ) maar je ontloopt het echt niet meer. Mijn kop verschijnt op foto’s zonder dat ik er erg in heb. Dat ligt aan mezelf natuurlijk want ik zou het moeten kunnen zien, het merendeel van de mensen hebben maar één hand tot hun beschikking want de andere is een camera / mobieletelefoon-houder geworden. De techniek met deze toestellen zal toch snel moeten veranderen anders hebben we volgens de evolutieleer een extra handje nodig.
Het is geweldig hoor vanaf je geboorte tegenwoordig tot je dood kun je niets meer vergeten. Je hebt altijd de foto’s nog.
Je mag dan ook verwachten dat over enkele jaren oudere mensen zelfs zonder dementie in een identiteitscrises belanden omdat ze net als ik van de eerste levensjaren geen foto’s hebben. Hoe moet ik mijn kleinkinderen vertellen en vooral laten zien dat mijn eerste keutel in een potje viel. Of het verwrongen gezicht van Opoe bij mijn geboorte. Mijn eerste stapjes moet ik toch kunnen laten zien of ze denken straks dat ik altijd al met een rollater heb gelopen. Oké onze generatie sterft vanzelf uit en de foto’s gaan dat bewijzen.
Net voor je gecremeerd wordt nog even een fotootje:
“ kijk kinderen … een stil leven”.
Ik heb er ook veel voordeel van ondanks dat ik hier in Portugal woon zie ik wat mijn (klein)kinderen allemaal doen en meemaken. Ik heb er zogezegd een beeld van en dat maakt dat je toch betrokken blijft. Foto’s en filmpjes het zijn dingen waar ik hier naar uitkijk.

Zoals eerder vermeld ze kunnen je nog zoveel vakantiefoto’s van Portugal of onze appartementen laten zien maar het is altijd veel leuker om het zelf eens te ruiken!!

“Wie schrijft die blijft”……maar “Wie flikt die klikt”

Groet Ferrie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten