zondag 25 mei 2014

Hondenleven 2

Ik ben het nog steeds niet gewend ons nieuw hondje (Scooby) hij is jong, ongeveer negen maanden en heeft dan ook veel aandacht nodig. Opvoeden van “Stinkie”(zie hondenleven 1) is een dagtaak geworden, slaan van een hond is voor mij uit den boze maar zo af en toe mijn stem verheffen is noodzakelijk. Ik heb al zo vaak hard geroepen dat de zwijnen en reeën in het bos op mijn commando gaan zitten en apporteren. Toch maak ik vorderingen of eigenlijk Scooby maakt vorderingen, hij gaat al zitten, liggen en in zijn mand op mijn verzoek. Ik begin te ontdekken hoe veelzijdig en slim het beestje is, jagen is helemaal zijn ding en van water is hij ook niet meer bang.
Tijdens de wandelingen (daar heb ik hem voor) gebruikt hij zijn neus goed en je ziet dat hij weet wat hij ruikt, de ene keer vangt hij een geur op die tot een daadwerkelijke vangst leid (bv een kikker zo groot als een vuist) de andere keer kruipt hij achter mij om bescherming te zoeken (waarschijnlijk zwijnen). Ik moet zeggen hij begint me te raken, nog maar licht …maar toch.

Ik ben iemand die vroeg op staat maar toch een half uurtje nodig heeft om te bekomen van de nacht. Koffie is mijn gangmaker en het ochtendnieuws. Scooby denkt daar anders over hij springt meters hoog en danst in het rond tot je hem aandacht geeft, en wil terstond uitgelaten worden. Ik geef er morrend gehoor aan omdat ik het knap vind dat hij de laatste tijd niets meer op het balkon doet, eigenlijk had ik liever even koffie gedronken.
Voor onze trouwe Bimba moet ik alleen de voordeur open doen en de rest doet ze zelf wel. Scooby moet eerst twee kilometer hard lopen voor hij er voor gaat zitten om wat te doen nou ja zitten? hij loopt dan nog half door.
Het is een nieuwe dag en tijd om te kakken is zonde, dat kan ik al lopend ook wel moet die hond volgens mij denken.

Er is één ding waar ik van gruwel en dat is als honden ontlasting eten.
En laat ik nu net zo’n hondje treffen. Hij kon in volle vaart spurten om vervolgens direct in de remmen te gaan als hij ontlasting ruikt (waarschijnlijk van een ree) om het vervolgens in zijn bek te nemen. “Foei” was mijn reactie dan gelijk met stemverheffing. Elke wandeling flikte hij het me wel een keer. Hij had wel voorkeur voor witte keutels waar hij mee in zijn bek liep. Verdorie hoe kon ik hem dat af leren.

Ik kon nu wel een hondenfluisteraar inschakelen maar nu Scooby aan mijn stemverheffingen gewend is zal die daar niet naar luisteren. De training was simpel maar uiteindelijk doeltreffend. Ik lijnde de hond tijdens de wandelingen weer aan en op het moment dat hij weer iets in de bek nam gaf ik een ferme ruk aan de riem, een enkele keer kwamen daar bij wel eens zijn pootjes van de grond maar het is ………over!! Ik heb gewonnen hij doet het niet en nooit meer.

Ik moest oppassen om Bimba (de oude hond) niet te verwaarlozen en ga wel eens apart met haar wandelen. Dat gaat allemaal lekker rustig en relaxt ze kan niet meer zo ver en goed lopen. De oude dame neemt haar tijd sinds ze in Portugal woont. Het was op één van die wandelingen dat ik een medewandelaar trof weliswaar zonder hond en in tegengestelde richting. Hij was Portugees en dat komt hier vaak voor maar hij sprak redelijk Engels en ik kende hem van een dorp verder op.
Hij sprak me aan over Bimba: "Gaat niet zo snel meer hé" en wees op Bimba mijn antwoordt was ontkennend en legde hem uit dat Bimba ook al dertien jaar was. "Hoe is het met je andere hond vroeg hij" echt ze weten hier zelfs een dorp verder alles van je. Ik vertelde hem dat er veel werk in zit om hem op te voeden. Hij vond het een leuk hondje "ze gebruiken zulke hondjes om truffels te zoeken" zij hij en vertelde me dat de zwijnen de vruchten van de kurkeik eten en dat is een goede voedingsbodem voor truffels Truffels leveren veel geld op. "Ik dacht dat ze alleen truffels in Frankrijk en Italië zochten” zei ik “Ja dat klopt” zei de man “Dat zijn zwarte truffels maar hier gaat het om de “witte truffel” !!Potverdorie het is geen waar hé,

Groet Ferrie.

5 opmerkingen:

  1. Ricardo zegt als je Scooby het af kan leren kun je het hem ook weer aanleren !?
    Daar ben ik het wel mee eens, jullie hebben tijd genoeg toch ?
    Gr Ezio.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja zwager. Je kent het spreekwoord 'goed voordoen doet goed volgen'. Snuffel ze

    BeantwoordenVerwijderen